Adverteren met Google Ads

Search Engine Advertising inzetten om meer tickets te verkopen

Meer dan een week geleden bijgewerkt

In dit artikel gaan we dieper in op het adverteren met Google Ads, oftewel het toepassen van Search Engine Advertising (SEA). We houden het simpel door enkel in te gaan op Search-campagnes die te koppelen zijn aan je Stager-account. Wil je dieper ingaan op de materie, dan wijzen we je graag door naar onze online marketing partner Afdeling Online.

Stap 1: Een search campagne aanmaken

De basis van Google Ads ligt bij Search. Een Search-campagne is dan ook makkelijk op te zetten. Wil je adverteren via Search, begin bij het begin en stel jezelf de volgende vragen:

• Wat wil ik bereiken met mijn advertentiecampagne? Denk aan kaartjes verkopen.

• Wat is het belangrijkste zoekwoord? Dit kan een bandnaam zijn, maar ook een muzieksoort.

• Welke woordgroepen en combinaties kan ik verzinnen met mijn belangrijkste zoekwoord? Denk aan 'concertkaartjes + popmuziek'.

Door jezelf deze vragen te stellen, sta je aan de basis van een search-campagne. Oftewel, een campagne die je inzet om vertoond te worden binnen de zoekresultaten (hence, search) van een zoekmachine als Google.

Stel op basis van je zoekwoorden, woordgroepen en combinaties een campagnelijst samen. Deel vervolgens de groep woorden en woordcombinaties waarop je wilt adverteren in, in een advertentiegroep. Hierbij combineer je algemene en specifieke zoekwoorden.

Stap 2: Stel je campagnebudget & je biedingen in

Minstens net zo belangrijk als het indelen van je advertentiegroepen, is het vaststellen van je campagnebudget. Je wilt immers niet te veel, maar ook niet te weinig van je budget uitgeven.

Wanneer je je budget hebt ingesteld, ga je je zoekwoordbiedingen instellen. Binnen Google is de regel dat je pas betaalt als er iemand op je advertentie klikt. Dit wordt ook wel de kost per klik genoemd (Cost per Click; CPC). Hoe populairder de zoekwoorden zijn die je gebruikt dus hoe hoger de concurrentie is, hoe meer je ervoor betaalt. Wanneer een zoekwoord heel relevant is aan jou advertentie en aan de landingspagina dan krijgt het zoekwoord een hoge kwaliteitsscore. Met een hoge kwaliteitsscore betaal je minder per klik in de veilig, omdat je zo relevant bent

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om op Ed Sheeran te adverteren. Maar als je concurreert met giganten zoals de Johan Cruijff Arena, dan kun je verwachten dat je de hoofdprijs voor dit zoekwoord betaalt.

Kies daarom slim voor wat specifiekere zoekwoorden. Bijvoorbeeld voor kleinere artiesten, of door concerttickets te koppelen aan je stad of naam.

Stap 3: Schrijf pakkende advertenties

Als je adverteert binnen Google Ads, dan ben je te zien in de zoekresultaten van Google met een titel, omschrijving en weergave-URL. Hierin beschrijf je kort en duidelijk wat je aanbiedt. Laat je belangrijkste zoekwoorden binnen een advertentiegroep terugkomen. Het effectiefst is 1x in de headline en 1x in de description. Zorg dat je advertenties direct doorlinken naar de meest relevante pagina in je website (en niet je homepage).

Stap 4: Meet je resultaten

Wil je heel duidelijk zien of je advertenties ook daadwerkelijk tot ticketsales leiden? Koppel dan je Google Ads en Google Analytics accounts. Dit doe je als volgt:

Universal Analytics

1. Log in bij Google Analytics

2. Klik linksonder op ‘Beheerder / Admin’

3. Ga vervolgens in de 2e kolom naar Producten koppelen en klik hier op ‘Koppeling met Google Ads / Google Ads Linking’

4. Zoekop het account-ID of de naam van het Google Ads account, selecteer deze vervolgens door de checkbox aan te vinken

1. LET OP: Indien je hier je Google Ads account niet tussen ziet staan, dan ben je waarschijnlijk ingelogd op een e mailadres dat niet is toegevoegd aan of niet voldoende rechten heeft in Google Ads. Log in op een e-mail met voldoende rechten en herhaal bovenstaande stappen.

2. Je accountnummer vind je altijd bovenaan in Google Ads en bestaat altijd uit 10 cijfers in de vorm van XXX-XXX-XXXX

5. Klik onderaan de pagina op ‘Doorgaan / Continue’

6. Bepaal vervolgens met de schuiffilter welke views gelinkt mogen worden aan Google Ads en klik daarna op ‘Accounts koppelen / Link accounts’

Google Analytics 4

1. Log in bij Google Analytics

2. Klik linksonder op ‘Beheerder / Admin’

3. Ga vervolgens in de 2e kolom naar Producten koppelen / Product linking en klik hier op ‘Koppeling met Google Ads / Google Ads Linking’

4. Klik op ‘Koppelen / Link’ en klik hierna op ‘Kies Google Ads-accounts / Choose Google Ads Accounts’ en zoek op het account-ID of de naam van het Google Ads account, selecteer deze vervolgens door de checkbox aan te vinken en klik bovenin op ‘Bevestigen / Confirm’

1. LET OP: Indien je hier je Google Ads account niet tussen ziet staan, dan ben je waarschijnlijk ingelogd op een e mailadres dat niet is toegevoegd aan of niet voldoende rechten heeft in Google Ads. Log in op een e-mail met voldoende rechten en herhaal bovenstaande stappen.

2. Je accountnummer vind je altijd bovenaan in Google Ads en bestaat altijd uit 10 cijfers in de vorm van XXX-XXX-XXXX

5. Voor de volgende twee stappen kun je beide op ‘Volgende / Next’ drukken en uiteindelijk kun je de setup bevestigen door op ‘Verzenden / Submit’ te klikken.

Stap 5: Conversies importeren uit Google Analytics

Nu je Google Ads en Google Analytics accounts gelinkt zijn, is het mogelijk om doelen uit Google Analytics te importeren als conversie in Google Ads. Meer over conversies lees je in het artikel Conversie meten met E-commerce.

De stappen om Google Analytics conversies toe te voegen aan Google Ads zijn als volgt:

1. Log in bij Google Ads en ga naar je Google Ads account

2. Ga nu bovenaan onder ‘Tools en Instellingen / ‘ naar de kolom ‘Meting / Measurement‘ en klik op ‘Conversies / Conversions’

3. Klik vervolgens op het blauwe plusje en klik vervolgens op ‘Importeren / Import’

4. Kies nu voor het voor jou relevante Analytics product (Google Analytics (UA) of Google Analytics 4) en klik op ‘Doorgaan / Continue’

5. Vervolgens krijg je een overzicht van alle nog niet door jou geïmporteerde Google Analytics conversies. Selecteer hier de gewenste conversies door de checkbox aan te vinken en klik vervolgens op ‘Importeren en doorgaan / Import and continue‘

6. Klik nu op ‘Klaar / Done‘ en voila. Je Google Analytics doelen zijn nu geïmporteerd in Google Ads!

Mocht je in de toekomst ooit nieuwe doelen aanmaken in Google Analytics, dan kun je de bovenstaande stappen herhalen om ook deze nieuwe conversies te importeren.

Stap 6: Voeg doelgroepen toe om je resultaten te verbeteren

Als het goed is, heb je eerder gelezen hoe je remarketinggroepen instelt. Deze kun je ook toevoegen aan je search-campagnes. Doorloop het volgende stappenplan om ze toe te voegen:

1. Klik op je campagne

2. Klik in het menu op ‘Doelgroepen’

3. Klik dan op het blauwe potlood

4. Kies voor de optie ‘Observatie’

5. Klik op ‘Hoe ze interactie hebben gehad met uw bedrijf’

6. Dan kies je voor ‘websitebezoekers’

7. En als laatste klik je op ‘all visitors’

8. Google Ads gaat dan vanzelf terug naar de vorige pagina, waarop je ‘alle bezoekers’ terug ziet komen

9. Je kunt dan een bod aanpassing instellen, kies dan bijvoorbeeld voor +20%

Hiermee bereik je dat als eerdere bezoekers van je website binnen Google weer op zoek gaan naar één van de keywords, zoals concerttickets, die jij hebt ingesteld in jouw Search campagne, wederom een advertentie te zien krijgen. Gezien eerdere bezoekers ook eerder geneigd zijn over te gaan tot aankoop, optimaliseer je op deze wijze je campagne met relevante bezoekers.

Belangrijk om te vermelden is dat het toevoegen van remarketing doelgroepen niet mogelijk is voor Google Grants accounts. Een alternatief hiervoor is een extra account aanmaken enkel voor je remarketing campagnes.

Naast Google Ads bestaat er voor culturele organisaties die beschikken over een ANBI status ook Google Grants. Google Grants geeft culturele instellingen gratis $10.000/ €9.000 per maand voor advertenties binnen het zoeknetwerk van Google. Hier zitten wel een aantal regels aan vast. Je moet mag namelijk wel alleen op relevante zoekwoorden adverteren. Wil je meer weten over Google Grants kijk dan hier of neem contact op met Google Grants specialist Afdeling Online.