Container importeren voor Google Tag Manager

De kant-en-klare DIY container van Stager

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Onze online marketing partner Afdeling Online heeft een container gemaakt die je direct in Google Tag Manager kunt importeren. Hiermee kun je in één stap een aantal belangrijke tags instellen. Zodra Google Tag Manager aan je ticketshop is gekoppeld via de Stager backstage kunnen we gaan beginnen met het tracken van data. Om te zorgen dat alle tracking goed is ingesteld en wordt gekoppeld aan de juiste systemen, gaan we nog een paar stappen doorlopen.

De container is ingericht met verschillende presets. Gebruik je niet alles wat in de container zit? Geen zorgen, want als je geen gebruik maakt van één van de ingestelde presets dan worden de triggers niet afgevuurd en gebeurt er niks.

Wat zit er allemaal in de container:

• Conversie meten met Facebook Business

• Conversie meten met Google Ads

• Instellen van Google Analytics 4

• Instellen van Google Analytics UA

Importeer de conversie container

Om de conversie container te importeren, volg je de onderstaande stappen:

1. Open het JSON bestand via deze link en sla het op (versie februari 2024).

2. In het JSON bestand zijn de voorinstellingen (presets) van Facebook, Google Analytics, Google Analytics 4 en Google Ads opgenomen.

3. Open je Google Tag Manager account.

4. Ga naar ‘beheer’ binnen het Google Tag Manager account.

5. Nu ga je via het JSON bestand de container importeren. Klik op ‘container importeren’

6. Selecteer het JSON bestand wat je net hebt gedownload.

7. Selecteer ‘bestaand’.

8. Kies vervolgens ‘samenvoegen’ en vervolgens 'Conflicterende variabelen, triggers en tags, variabelen overschrijven'. Zo ben je zeker dat alle instellingen correct zijn.

9. Klik op ‘bevestigen’.

Voila! Je hebt nu de preset container geïmporteerd.

Facebook Pixel ID toevoegen

Nu gaan we een aantal variabelen aanpassen, waardoor de data van je ticketverkoop ook aan je Facebook Business Manager gekoppeld wordt.

1. Ga naar je werkruimte in Google Tag Manager

2. Ga naar ‘variabelen’ in het linker rijtje

3. Open de variabele ‘Ticketshop - Facebook Pixel ID’

4. Bewerk de variabele, haal XXXXXXXXXXXX weg en vul bij ‘waarde’ jouw eigen Facebook Pixel ID in.

Klaar! Je meet nu je ticketverkoop via Facebook met behulp van Google Tag Manager.

Google Ads Conversion ID & Label

Nu gaan we de Google Ads variabelen aanpassen, zodat je de data in jouw Google Ads account binnenkrijgt.

1. Ga naar je werkruimte

2. Ga naar ‘variabelen’ in het linkerrijtje

3. Open de variabele ‘Ticketshop - Google Ads Conversion ID’

4. Bewerk de variabele, haal XXXXXXX weg en vul bij ‘waarde’ jouw eigen Google Ads Conversion ID in.

5. Klik op ‘opslaan’

6. Herhaal stap 1 t/m 5 nu ook voor de variabele ‘Ticketshop - Google Ads Conversion Label’

Google Analytics trackingcode toevoegen (Universal Analytics)

Vervolgens gaan we aan de slag met het aanpassen van de Google Analytics variabele, zodat de data in Google Analytics binnenkomt:

1. Zorg dat je bent ingelogd in Google Analytics

2. Navigeer linksonder naar ‘’Admin’’

3. Klik op ‘’Property Settings’’ in de middelste kolom

4. Kopieer bovenaan de pagina het tracking-ID (Zie afbeelding voor voorbeeld)

5. Ga naar je werkruimte in Google Tag Manager

6. Ga naar ‘variabelen’ in het linkerrijtje

7. Open de variabele ‘Ticketshop - UA’

8. Vervang ‘UA-00000-0’ met de trackingcode die je gekopieerd hebt in Google Analytics

9. Druk rechtsboven op ‘Opslaan’. Als het goed is dan zie je op scherm nu het onderstaande:

Google Analytics 4 trackingcode toevoegen

Nu gaan we aan de slag met het aanpassen van de Google Analytics 4 variabele, zodat de data ook in Google Analytics 4 binnenkomt:

1. Zorg dat je bent ingelogd in Google Analytics 4

2. Navigeer linksonder naar ‘’Admin’’

3. Klik op ‘’Gegevensstreams’’ in de rechterkolom

4. Klik op je domein

5. Kopieer bovenaan de pagina het measurement-ID (Zie afbeelding voor voorbeeld)

6. Ga naar je werkruimte in Google Tag Manager

7. Ga naar ‘variabelen’ in het linkerrijtje

8. Open de variabele ‘Ticketshop - GA4’

9. Vervang ‘G-XXXXXXXXXX‘ met het measurement-ID dat je gekopieerd hebt in Google Analytics 4 en klik op ‘Opslaan’. Check het voorbeeld hieronder:

Conversion Linker instellen voor cross-domain tracking

Als je de container hebt geïmporteerd en alles hebt ingesteld, kun je verder met het instellen van cross-domain tracking. Cross-domain maakt het mogelijk de bron van het verkeer te blijven herkennen als er tussen domeinen wordt gewisseld, dus bijvoorbeeld wanneer een ticket koper van jouw website naar de ticketshop klikt. Dit gebeurt door middel van de Conversion Linker. Hiermee zorg je ervoor dat de conversie aan het juiste domein wordt gelinkt. De voorinstellingen (presets) voor cross domain tracking zijn al ingesteld wanneer je de container hebt geïmporteerd. Om cross-domain tracking in te stellen, moet je alleen de variabelen nog invullen. Daar lees je meer over in het artikel over cross-domain tracking.

Container publiceren

Nu je alles hebt ingesteld, kun je de container publiceren. Zonder dit te doen, wordt er niks gemeten. Bij elke wijziging die je tussentijds maakt, dien je de container weer opnieuw te publiceren, anders blijf je de oude instellingen gebruiken. Rechts bovenaan de pagina zie je de status van de container.

Wat hebben we nu ingesteld?

Met deze container hebben we de Facebook Pixel enGoogle Ads Conversion ID, Google Analytics UA en Google Analytics 4 aan je Google Tag Manager account toegevoegd. Hiermee kun je meerdere stappen in het ticket proces onderscheiden. De zaken die we kunnen onderscheiden zijn:

• hoeveel en welke tickets je hebt verkocht voor welk event

• via welk online kanaal zijn de tickets verkocht

• wat de omzet is per event

• de bezoeker heeft de kaartjes gezien

• de bezoeker heeft de kaartjes in zijn winkelmandje gedaan

• de bezoeker heeft de kaartjes gekocht

NOTE: de laatste drie punten zijn vooralsnog niet in G4 in te zien.

Lees ook de artikelen Google Analytics instellen en cross-domain tracking instellen voor je ticketshop door om te zorgen dat dat ook goed staat ingesteld!